Ik kan hem niet vergeven! - Luc Schouten

Ik kan hem niet vergeven! - Luc Schouten
‘Nee, ik kan hem niet vergeven!’ Dat wás tot nu toe mijn reactie op de vraag of ik mijn ex-partner kan vergeven. De vraag werd en wordt me regelmatig gesteld in de periode ná de ontdekking van de archiefkast. Uit de hangmapjes van die kast blijkt dat mijn partner seksuele relaties onderhield met tientallen vrouwen. Al meer dan dertig jaar lang leefde hij meerdere levens tegelijkertijd en deze archiefkast onthulde een wolf in schaapskleren.
Schending van vertrouwen
De ontdekking leidde ertoe dat ik onmiddellijk met mijn kleine kinderen ben gevlucht op zoek naar een nieuw leven. Van een villa aan het water beland ik in een piepklein appartementje waar de schimmelchampignons bij vochtig weer op het plafond staan en in de winter de buitendeur regelmatig zit vastgevroren. We moeten op de centen letten. Het is een periode waarin ik me door een vechtscheiding heensla.
Jarenlange vernedering en geestelijke mishandeling doorstond ik. De taak van de opvoeding van onze kinderen lag feitelijk al altijd bij mij omdat hij meestal in het buitenland werkzaam was, maar nu sta ik er écht in mijn eentje voor inclusief hun financiële onderhoud. Dat is geen sinecure met een fulltime baan en hoge kinderopvangkosten als gevolg.
Mijn spaarbankboekje smelt als sneeuw onder de zon weg en ik eindig met nul saldo. Mijn beste jaren heb ik aan hem gegeven en het voelt dat deze nu voorgoed door mijn vingers zijn geglipt. Het honderd procent vertrouwen dat ik in hem had is op een vreselijke en grootse manier geschonden. Ik ben het vertrouwen in mannen kwijt. En dan moet ik hém vergeven? Nooit!
Het mooiste cadeau
En toch – of juist – is uit deze bron van ellende iets prachtigs voorgekomen. Juist in deze periode komen mensen op mijn pad die mij een mogelijkheid tot reflectie geven. Ik krijg inzichten waarom mij dít nou juist is overkomen. Ik begin de wendingen in mijn leven te begrijpen. Ik kom steviger in mijn schoenen te staan. Ik groei.
Het is een besef dat zich nog prominenter aandient als ik besluit om aan LEFWIJF Empowers deel te nemen. Met het schrijven van mijn verhaal 'Is het slecht dansen met een wolf?' realiseer ik me dat ik eigenlijk het mooiste cadeau van mijn ex-partner heb gekregen dat ik me maar kan wensen: ruimte voor persoonlijke groei. Groei die ik wellicht niet had kunnen doorleven als ik me niet door deze ellende had hoeven worstelen.
Wrok
Tot nu toe ervaarde ik altijd een onbehaaglijk gevoel als ik mijn ex-partner onder ogen kom. Op school, bij de overdracht van de kinderen, tijdens gesprekken in het kader van hulpverleningstrajecten voor de kinderen, tijdens het dopen en de eerste communie van de kinderen, hun afzwemmen voor een diploma, het uitzoeken van nieuwe scholen. Altijd zit er een dikke brok in mijn keel als ik hem zie en walg ik van hem. Mijn lijf staat altijd aan en ik zit vol adrenaline als ik in zijn nabijheid ben. Ik vind het moeilijk om op normale toon zonder veroordeling het gesprek met hem aan te gaan, om überhaupt het gesprek met hem aan te gaan. Ik vind het een enorme opgave om geen slecht woord over hem te uiten in het bijzijn van de kinderen. De jaren en de gebeurtenissen staan als een enorme berg tussen ons in. De Mont Blanc is er niets bij.
Geschenk van vergeving en bevrijding
Een mede-auteur in LEFWIJF Empowers vertelt in de Lefwijf-podcast over de vrijheid die vergeving creëert. Met het niet vergeven houd je ellende vast en dicht bij je. Door te vergeven laat je die ellende los en ontstaat er ruimte voor iets nieuws, namelijk vrijheid. Het zet me aan het denken. Ben ik na al die jaren eindelijk zover dat ik mijn ex-partner kan vergeven?
Ik besluit het er op te wagen en trek de stoute schoenen aan. Ik schrijf hem een mail waarin ik hem vergeef voor hetgeen hij heeft veroorzaakt omdat hij me hierdoor het grootst mogelijke cadeau heeft geschonken dat ik me kan bedenken. Het geschenk van de bevrijding van het trauma van mijn vroeg overleden vader waar ik mezelf van moest verlossen.
Nog dezelfde dag stuurt hij een antwoord. Hij is blij dat ik de mail heb gestuurd en bekent schuld en spijt. Ik voel een enorme opluchting over me heen glijden. Ik hoop dat vanaf nu de wrok verdwenen is als ik hem weer onder ogen kom bij een toekomstige gelegenheid rondom de kinderen.

@ Waar het leven schuurt, groei je. Luc Schouten verbindt, verzorgt en focust. Is een overlever en leidt een team van global risk managers bij een internationaal informatietechnologiebedrijf.