5 excuses waarom ik geen LEFWIJF ben - Lucinda Douglas

5 excuses waarom ik geen LEFWIJF ben - Lucinda Douglas
Net na onze eerste online sessie ontving ik het bericht van een van de deelnemende dames: ‘Lucinda, ik pas hier echt niet tussen. Ik ben geen Lefwijf… sorry!’Sorry? Haar argumenten: ‘De andere vrouwen zijn directeur of eigenaar van bedrijven met personeel en ik dan? Wat heb ik nou te vertellen? Als zij hun verhalen vertellen dan hoort niemand mij meer. Ik heb mijn bedenkingen of ik erbij hoor.’
Gelukkig kon ik nog reageren voordat de deur helemaal dichtging.
Niet goed genoeg
Ja, daar was hij weer. De kramp of flits die je in zo’n situatie toeschreeuwt: ‘Maar ik ben niet goed genoeg!’ Ik vertelde haar dat ik daar soms ook wel last van kan hebben maar dan glimlach ik lief naar mezelf en weet dat ik dit zeker wel waard ben. Soms speel ik er een beetje mee. Toen ik dit jaar werd gevraagd om in Vilnius op de grootste salesconferentie van Noord-Europa te spreken, hoorde ik mezelf de quasi denigrerende opmerking maken: ‘So… all the good ones were taken!’ Het had niet gehoeven.
Imposter syndroom
Het imposter syndroom gooit altijd hoge ogen. Echt een succesnummer. ‘Straks hebben ze me door. Dat ik het eigenlijk niet kan. Dat ik totaal niet de juiste persoon ben en maar wat doe.’ Het maakt niet uit wat vrouwen bereikt hebben of hoeveel miljoen ze verdiend hebben met hun ideeën en inzet… het imposter syndroom steekt helaas bij velen de kop op.
Helaas, want het is natuurlijk een belemmerende overtuiging. Als je een prestatie neerzet, mogen anderen dat weten. Credits voor jou, ere wie ere toekomt. En daar hoef jij je niet voor te schamen. Zelf geef ik er geen naam meer aan en haal mijn schouders op. Het slijt met de jaren en de ervaring.
Welkom onzekerheid
Ik hoorde haar verhaal verder aan. Deze vrouw was zwaar onder de indruk van de verrichtingen van anderen en de personen die deze anderen waren geworden. Ze vergeleek zichzelf en dat pakte niet goed uit. Wanneer pakt zoiets wel goed uit? Het is verleidelijk te denken dat de ander het beter voor elkaar heeft. Maar weer schiet je er niets mee op, integendeel het houdt je klein en het belemmert jouw eigen stappen en ontwikkeling. Ik adviseerde haar met respect naar zichzelf te kijken.
Jouw eigen pad
Ik vertelde haar ook dat er geen concurrentiestrijd was. Wij winnen samen en niet afzonderlijk. Wij hebben elkaar nodig en dat is ook alleen fijn als wij verschillend zijn. Een ding weet ik, ook al denk ik dat iedereen mij inhaalt, en dat is dat ik mijn eigen weg moet bewandelen, in mijn tempo. En dat ik mezelf daarover vaker een schouderklopje mag geven.
Wie zit op mij te wachten?
Voor januari 2025 ben ik gevraagd om te spreken in Kenia om vrouwen te zakelijk te inspireren en ook om hun boek te schrijven. Uiteraard zal ik ze uitdagen en tot actie aanzetten. Maar hoe komen ze nou bij mij terecht? Another case of mistaken identity? Nee, iemand die ik op mijn pad ontmoette, kiest bewust voor mij.
Dat geldt ook voor jou. Er zit altijd iemand op jouw inspiratie, kennis, know-how en persoon te wachten. De vraag is alleen, hoe deel jij het verhaal? Hoe vertel jij het? Welke elementen heb jij eruit weten te halen?
En… schrijft ze nu mee?
Diep in mijn hart geloof ik dat iedere vrouw een LEFWIJF is. En dat kon ik gelukkig overbrengen en zij besloot mee te schrijven. Gelukkig, want iedere vrouw heeft haar stem en waar wij voor moeten oppassen, is dat wij niet op elkaar gaan lijken. Dezelfde verhalen en gedragingen. Al die verschillende kleuren zijn juist zo mooi. Hoe je bent, hoe je lacht, hoe je schrijft en wat je zegt op jouw eigen manier. Laten wij licht zijn, laten wij changemakers zijn, laten wij nu de inspiratie zijn. Laten wij samen meer zijn.
Wat kenmerkt nu eigenlijk een lefwijf? Dag excuses, welkom groei!
Een lefwijf is een vrouw die durft. Ze staat sterk, heeft het lef om zichzelf te laten zien en leeft vanuit een diepe overtuiging van haar eigen waarde. Ze neemt ruimte in – niet uit arrogantie, maar uit een oprechte toewijding aan haar eigen groei en die van anderen. Te vaak zie ik dat veel vrouwen zich echter (onbewust) klein houden, terughoudend zijn om zichzelf te tonen, of zichzelf saboteren door excuses te maken.
Dit komt uit een patroon van onzekerheid en de angst om te falen of te veel op te vallen. Maar wat maakt een lefwijf anders? En welke excuses komen vaak naar voren bij vrouwen die nog niet de stap durven zetten naar hun eigen kracht?
De kenmerken van een Lefwijf
Zelfbewustzijn en eigenwaarde. Een lefwijf weet wat ze waard is, maar dat komt niet vanzelf. Ze heeft tijd en energie gestoken in zelfreflectie en zelfontwikkeling. En dat doet ze nog steeds. Ze kent haar talenten en durft haar krachten in te zetten door onder andere heldere beslissingen te nemen, ongeacht wat anderen daarvan vinden.
Kwetsbaarheid als kracht. Lefwijven durven zich kwetsbaar op te stellen. Ze zien kwetsbaarheid niet als een zwakte, maar als een manier om echt en authentiek in het leven te staan. Een lefwijf hoeft niet altijd ‘sterk’ over te komen, maar geeft ruimte aan haar emoties, gedachten en ervaringen. Dit moedigt anderen aan hetzelfde te doen en creëert diepgang in relaties.
Durf grenzen te stellen. Lefwijven zeggen niet automatisch ja tegen alles en iedereen. Ze durven nee te zeggen, ook al voelt dat ongemakkelijk. Ze weten dat het respecteren van hun eigen grenzen essentieel is voor hun kracht . Lefwijven kiezen bewust waar ze hun tijd, energie en liefde in investeren.
Actiegericht en leergierig. Een lefwijf wacht niet op de perfecte omstandigheden om te handelen. Ze neemt initiatief en leert liever onderweg dan dat ze blijft wachten op een ‘ideaal’ moment. Ze weet dat falen en fouten maken onvermijdelijk zijn, maar ziet dit als een kans om te leren en sterker te worden.
Ondersteunt andere vrouwen. In plaats van zich te laten leiden door competitie bouwt een lefwijf aan een netwerk van vrouwen die elkaar steunen en versterken. Ze begrijpt dat er genoeg ruimte is voor ieders groei en succes en vindt plezier in de groei van anderen.
Excuses die vrouwen klein houden
Ik som ze nog even voor je op. Hoewel veel vrouwen de kwaliteiten van een lefwijf in zich hebben, is het makkelijk om verstrikt te raken in excuses. Deze excuses zijn vaak herkenbaar en klinken zelfs logisch maar zijn meestal gebaseerd op angsten en onzekerheden. De eregalerij van excuses:
"Ik ben er nog niet klaar voor.” Dit excuus gaat vaak gepaard met perfectionisme. Vrouwen die wachten tot ze zich ‘perfect’ voorbereid voelen, zullen vaak eindeloos blijven wachten. Een lefwijf weet dat groei juist ontstaat door te doen. Het is oké om fouten te maken – elke stap, zelfs de verkeerde, brengt je dichter bij je doel.
"Wat zullen anderen van me denken?" De angst voor oordeel en afwijzing is een sterke motivatie om klein te blijven. Maar een lefwijf realiseert zich dat zij zichzelf niet kan veranderen om iedereen tevreden te stellen. In plaats daarvan focust ze zich op haar eigen doelen want iemand zal altijd wel iets te zeggen hebben.
”Ik heb geen tijd/middelen.” Een klassiek excuus voor alles wat buiten de comfortzone ligt. Lefwijven weten dat tijd en middelen vaak een kwestie zijn van prioriteiten stellen. In plaats van te focussen op wat er ontbreekt, denken ze in mogelijkheden. Ze nemen kleine stappen die, hoe beperkt ook, bijdragen aan hun ontwikkeling.
"Ik ben niet goed genoeg.” Deze onzekerheid zit bij veel vrouwen diep geworteld en kan hen op allerlei manieren tegenhouden. Lefwijven omarmen het idee dat niemand volledig ‘goed genoeg’ is – perfectie bestaat niet. In plaats daarvan focussen ze zich op wat ze al wél kunnen en geloven ze in hun groeipotentieel.
"Het komt vanzelf wel.” Een ander veelgehoord excuus is passief wachten op verandering of op een perfecte kans. Lefwijven wachten niet af, ze creëren zelf de omstandigheden die ze nodig hebben om te groeien. Ze weten dat het leven niet vanzelf verandert en nemen daarom hun eigen toekomst in handen.
Hoe word jij een Lefwijf?
De eerste stap om een lefwijf te worden, is jezelf bewust worden van de excuses die jou klein houden. Sta stil bij hoe deze patronen je dagelijks (kunnen) beïnvloeden en kies ervoor om ze uit te dagen. Vraag jezelf af: wat zou ik doen als ik me niet liet leiden door mijn angsten? Welke kleine stap kan ik vandaag zetten richting mijn doelen?
Door kleine stappen te nemen en jezelf toe te staan te groeien, kom je dichter bij de authentieke, krachtige versie van jezelf. Het is een proces van durven, falen, en leren. Lefwijven zijn geen vrouwen die alles perfect hebben geregeld; het zijn vrouwen die de moed hebben om door hun eigen excuses heen te breken en zichzelf steeds weer opnieuw uit te vinden. Jij kunt dat ook – het begint met één keuze, één stap. Ik wens je succes, Lefwijf!
@ Lucinda Douglas maakt vrouwen zichtbaar met Best Talks & LEFWIJF Empowers. Unlimited Happiness is haar nieuwste boek en zij spreekt wereldwijd over Empowerment. LEFWIJF LIVE! is het unieke event voor lefwijven. lucindadouglas.nl