Ondernemen is als tuinieren. De vier seizoenen van Bianca Hersov

Ondernemen is als tuinieren. De vier seizoenen van Bianca Hersov
Van jongs af aan liep ik al rond met allerlei bedrijfszaadjes in mijn hoofd. Het leek wel alsof ik overal mogelijkheden zag om een bedrijf te beginnen. Best bijzonder eigenlijk, want ik groeide niet op in een ondernemersgezin. Mijn ouders waren voorzichtig, wat ook logisch was: ze werden onverwachts jong ouders en moesten hard werken om rond te komen.
Toch begon ik al vroeg met ondernemen. Van ‘heitje voor een karweitje’ tot bramen plukken, jam maken en verkopen, en staan op rommelmarkten – ik vond het allemaal leuk. Verkooppraatjes waren mij met de paplepel ingegoten, leek het wel.
Creativiteit drijft ondernemen
Na mijn carrière in het bankwezen, deed ik een opleiding in binnenhuisarchitectuur met het idee dat ik iets creatiefs wilde doen en na de geboorte van mijn dochter begon ik mijn eerste bedrijf: Urban Living. Ik deed maar wat, eerlijk gezegd. Mijn advies gaf ik vaak weg – tijdens feestjes of bij een glas wijn – in plaats van het te verkopen. Maar leerde ik er veel van en voerde leuke projecten uit.
Toen mijn man en ik in 2000 samen een trainingsbedrijf begonnen, kwam er een aantal jaren later een nieuwe kans: een eigen conferentieruimte - Corporate Conference Centre in Johannesburg. Hier kon ik mijn creativiteit kwijt en mijn ervaring in klantgericht werken inzetten, gecombineerd met mijn achtergrond in de financiële sector. Het waren drukke jaren, waarin ik vaak ‘by the seat of my pants’ vloog, zonder strak plan of regels. Wat ik wel altijd had, was een sterk gevoel voor wat juist voelde, en de overtuiging: ‘Begin zoals je wilt doorgaan.’
Mijn vier seizoenen van ondernemen
Net als een tuin ging mijn bedrijf door verschillende seizoenen, elk met eigen uitdagingen. Wat ik in de loop der jaren heb geleerd, is dat je niet alles van tevoren hoeft te weten om te starten. De juiste mensen op de juiste plek maken het verschil en durven aanpassen als dingen niet werken, is essentieel.
Lente is de start: nieuwe ideeën, energie, groei. Dit is ook mijn favoriete seizoen waarin ik bruis van motivatie. Een plan op papier heb ik vaak niet, maar ik kan altijd een duidelijk beeld schetsen voor mijn team. Dat heeft me tot nu toe geholpen om de dingen precies zo te realiseren als ik ze in mijn hoofd zag.
In de zomer komt alles samen. Maar net als in een tuin vraagt deze periode om constante aandacht. Van onkruid wieden - nemen we afscheid van een methode of medewerker? - tot water geven - bijspijkeren van kennis, marktonderzoek en het optimaliseren van processen. Het is een tijd van consistentie, uithoudingsvermogen en scherp blijven.
Voor mij is het nooit écht winter...
De herfst is de fase waarin ik de vruchten plukte van mijn harde werk. Voor mij betekende dit een periode waarin mijn bedrijf met maar een paar uur aandacht per dag draaide of zelfs alleen kon worden gelaten omdat ik een sterk management team had. Ik had tijd voor mijn gezin, reizen en sporten maar bleef wel altijd dingen aanscherpen. Wat kan er beter? Wat kan anders?
En dan is er de winter, die voelt als een moment van reflectie en heruitvinding. Soms betekent dit loslaten – producten schrappen, of zelfs een bedrijf verkopen – om ruimte te maken voor nieuwe energie.
Maar… voor mij is het nooit écht winter. Er zijn altijd nieuwe ideeën en plannen die mijn creativiteit prikkelen.Twee jaar na de opening van het conferentiecentrum opende ik een guest house, the Glendower View Guest House. Nog drie jaar later, zonder echte ervaring, een cateringbedrijf, Urban Spoon. Wat een positieve energie. Het mooiste is dat ik als ondernemer de vrijheid heb om te doen wat goed voelt. Niemand stopt me.
Ondernemen vraagt lef
Ondernemen is niet voor iedereen, net zoals niet iedereen groene vingers heeft. Het vraagt lef, doorzettingsvermogen en visie. Maar het belangrijkste dat ik heb geleerd, is om niet te blijven hangen in ‘Wat als het niet lukt?’ maar te denken: ‘Wat als het wél lukt?’
Soms voelt ondernemen als een eiland, alsof je er alleen voor staat. Maar ik weet inmiddels dat je altijd hulp kunt vragen en kunt samenwerken – juist door te ruilen wat je zelf te bieden hebt.
Voor mij is ondernemerschap een manier van leven geworden. Groei, bloei, oogst en rust – net als een tuin.
@ Bianca Hersov-Lisman woont in Johannesburg (Zuid-Afrika) en zij is eigenaar van het Corporate Conference Centre en het Glendower View Guest House waar zij zich inspant voor unieke klantervaringen. De passie voor reizen, gastronomie, mensen, ondernemen en actieve sporten vormt haar drijvende kracht.